Nico Dijkshoorn

17 september 2016

nico

Nicolaas (Nico) Dijkshoorn (Amsterdam, 15 mei 1960) is een Nederlandse columnist, dichter, schrijver en muzikant. Dijkshoorn begon zich rond de eeuwwisseling te manifesteren als internetjournalist en verwierf nationale bekendheid met zijn wekelijkse optreden in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Als invloeden wijst Dijkshoorn zelf de poëzie van C. Buddingh’ en het proza van Johnny van Doorn aan.

Dijkshoorn studeerde Nederlands en aardrijkskunde. Vanaf 1999 timmerde hij aan de weg als internetcolumnist met columns. De doorbraak naar een breder publiek kwam toen hij door de Volkskrant werd uitgenodigd een sportcolumn te schrijven. Via televisiemaker Philip Woldringh werd hij ingeschakeld om teksten te schrijven voor Café de Wereld en later door Harm Edens voor de soapserie Samen en de satirische nieuwsquiz Dit was het nieuws. Dijkshoorn schreef verder columns voor Johan, Voetbal International, dagblad de Pers, Muziekkrant OOR, NU.nl en Webwereld. Hij levert tekstbijdragen aan het satirische televisieprogramma Draadstaal en is sinds 2008 iedere dinsdag te gast in De Wereld Draait Door, waarin hij actuele gedichten schrijft en direct voordraagt.

In november 2007 verscheen onder de GeenStijl-vlag het door Dijkshoorn geschreven Grote GeenStijl Winterboek. Als P. Kouwes publiceerde hij de dichtbundel Daar schrik je toch van. Begin 2009 verscheen De tranen van Kuif den Dolder, een roman over een fictieve legendarische voetbalheld. In het najaar van 2010 ging Dijkshoorn samen met Leon Verdonschot, de band The Hank Five en de Eindhovense rockzanger Denvis op theatertournee, onder de titel Ook voor Vrouwen. Ze speelden meer dan dertig shows, waaronder twee in de Kleine Komedie in Amsterdam.

In 2012 schreef Dijkshoorn het boekenweekessay voor de Boekenweek 2012, getiteld Verder alles goed.In april 2013 schreef Dijkshoorn een alternatief Koningslied Jij En Ik Onder De Zon.Sedert november 2014 is hij geregeld te horen bij Lieven Vandenhaute in Nieuwe Feiten, een Belgisch Radio 1-programma dat hij met het oplezen van een column mag afsluiten.In zijn eerste solovoorstelling Vuig weet Dijkshoorn, aldus de Volkskrant, ‘het doodgewone met eenvoudige woorden bijzonder te maken.

Vorige pagina